donderdag 21 juni 2012

Kauwgom niet afbreekbaar.


Wat gebeurd er met onze kauwgom als we dat weggooien? Veel mensen gooien hun kauwgom op de grond. Kijk namelijk maar eens op de straat hoeveel kauwgom daar platgestampt op de stenen geplakt zit, of op het station of zomaar op een willekeurige stoep. Kauwgom verdwijnt eigenlijk niet, het is heel slecht verteerbaar. Daarom is het erg slecht dat wij met z’n alle massaal onze kauwgom op de grond uitspugen. Het verteren van kauwgom kan op straat wel 25 jaar duren!

Wanneer je kauwgom gewoon in de prullenbak uitspuugt, komt het terecht op de composthoop bij de rest van al het afval. Zoals ik al eerder vermelde zal kauwgom niet afgebroken worden in de natuur zoals dat gebeurd bij een appelkroes. Het is dus erg belangrijk dat je de kauwgom niet zomaar overal laat slingeren maar netjes in de prullenbak goed.

donderdag 14 juni 2012

De reis van Kauwgom


De reis van kauwgom

Kauwgom, we nemen het allemaal wel eens! Maar weten we eigenlijk wel waar het vandaan komt en hoe het gemaakt word? Voor deze opdracht ben ik opzoek gegaan naar de afkomst van kauwgom, waar de grondstoffen vandaan komen en hoe het gemaakt word. Kauwgom werd oorspronkelijk vervaardigd uit chicle, een gom gewonnen uit de bast van sapodilla-bomen die in Midden-Amerika voorkomen. Het gaat om de melksap die uit de boom komt, de bomen waaruit het sap gehaald kan worden moeten minstens 20 jaar oud zijn.
Kauwgom maken begint dus bij het sap winnen uit de sapodilla-boom. Eerst gaat de gom in een smeltmachine, de gom wordt warm gemaakt en smelt. Er wordt suiker, smaak- en kleurstoffen aan de gom toegevoegd. Tegenwoordig wordt er meestal een zoetstof gebruikt, xylitol in plaats van suiker. Nadat alles goed gemengd en gekneed is wordt er een lang lint van de kauwgom gemaakt. Het kauwgomlint gaat door een walsmachine die alles plat stampt en er kleine stukjes van maakt. De kauwgom is dan bijna klaar. Er komt nog een mooi, glimmend laagje om de kauwgompjes en ze worden ingepakt. Zo word het snoepje dat men dagelijks neemt dus gemaakt! 

Opraken van fossiele brandstoffen


Gratis reizen? Geen benzine kosten meer?

Zullen we in de toekomst gratis reizen met auto omdat we geen benzinekosten hoeven te betalen? 
De meningen zijn verdeelt wat betreft het opraken van fossiele brandstoffen. 
Sommige zeggen dat we het niet gaan halen en andere denken dat het allemaal nog wel mee zal vallen. Ten eerste gaan we het hebben over de mensen die denken dat het wel snel op zal raken. De bronnen vernemen dit omdat wij steeds meer mensen op de aarde krijgen. Er zal straks niet genoeg olie brandstof ec. zijn voor iedereen. Vandaar dat de brandstof prijzen ook zo omhoog gaan, dat duit toch wel aan dat er een groot schaarste is naar deze fossiele brandstoffen. De andere bron toont aan dat wij mensen steeds meer fossiele brandstoffen gaan gebruiken zonder daar bij na te denken. Daarmee bedoelen ze dus dat wij zuiniger aan moeten doen met de brandstoffen en dat wij zelf veel kunnen doen aan het uitsterven van de fossiele brandstoffen. De co2 uitstoot word steeds meer het effect hierop is dat hiermee het klimaat verstoord. De bronnen die het er niet mee eens zijn hebben hele andere meningen. Zei zeggen dat het allemaal geleidelijk afneemt. En dat er nog altijd plekken worden gevonden waar nieuwe aardolie en aardgas beschikbaar is. Hun denken dat het niet zo een vaart zal hebben. Het probleem is wel, dat de plekken waar nog grondstoffen te verkrijgen zijn erg diep onder de grond zitten, of zelfs onder de bodem van de oceaan. Het zal dus erg veel geld kosten om de brandstoffen naar boven te halen. Maar het is wel mogelijk!

Uit verschillende bronnen blijkt dat onze fossiele brandstoffen serieus aan hun einde komen, hieronder staan de bronnen:
http://www.duurzameenergiethuis.nl/energie/zijn-mensen-zich-bewust-van-het--  -opraken-van-fossiele-brandstoffen-4125.html 
http://www.milieucentraal.nl/themas/bronnen-van-energie/fossiele-brandstoffen 
http://cassandraclub.wordpress.com/2012/01/31/opraken-van-fossiele-brandstoffen-een-zegen-of-een-vloek/

We hebben ook een aantal bronnen gevonden die denken dat het allemaal wel mee valt, dat er nog genoeg is. Deze vind je hier onder:
http://www.groenerekenkamer.nl/node/1268
http://cassandraclub.wordpress.com/2011/04/24/het-opraken-van-fossiele-brandstoffen-gaat-geleidelijk/


Er zijn natuurlijk veel oplossingen om het probleem op te lossen. De oplossingen die wij belangrijk vinden zijn als volgt:

Oplossing 1: een goede oplossing om het opraken van de fossiele brandstoffen tegen te gaan is het gebruik van alternatieve energie. Voor auto’s zijn ze bezig om een techniek te ontwikkelen om de uitstoot tot 0 te krijgen.

Oplossing 2: een wet maken die het verbied om nieuwe energiecentrales te bouwen. De kerncentrales helemaal verbieden. Bij de bestaande centrales moeten oplossingen worden gevonden om de uistaat zo laag mogelijk te maken. Ook kan er een wet gemaakt worden die ervoor zorgt dat een bestaande centrale ieder jaar een controle krijgt of het nog aan de goede milieueisen voldoet.

Oplossing 3: een andere oplossing die in verband staat met oplossing 2 is windmolenparken aanleggen en zonne-energie gaan gebruiken. En dat op ten duur energiecentrales helemaal op windenergie en zonne-energie draaien.

Hieronder volgt een nadere uitleg van zonne-energie en windmolenparken.
De natuur is een bron van energie die niet verloren gaat. Deze vorm ook nog eens gratis. Daarom moeten we zorgen dat we met z’n allen energie gaan gebruiken die alleen nog maar voort komt uit ze zon en de wind. Zo kan je in landen waar het grootste deel van het jaar de zon staat parken gaan aanleggen met zonnepanelen. Op deze manier kan er voor weinig geld veel energie opgewikt worden. 
Ook de wind is een goede energiebron. In landen waar zonnepanelen eigenlijk onmogelijk zijn kan je windmolenparken aanleggen. Denk daarbij aan de Noordzee. Hier is de wind zo sterk dat daar veel energie opgewekt kan worden.
Deze oplossing is er maar één van velen maar wel de meest effectieve (en één van de goedkoopste) manier om aan duurzame energie te komen.























Het opraken van fossiele brandstoffen is dus een groot probleem in de samenleving. Echter denken mensen dat het probleem groter is dan dat het werkelijk is. Maar in deze tijd moeten er wel oplossingen bedacht worden om niet voor verassingen te komen staan als ze op een dag op zijn. En als we er met z'n allen wat aan doen kunnen we langer met onze fossiele voorraad doen.