donderdag 21 juni 2012

Kauwgom niet afbreekbaar.


Wat gebeurd er met onze kauwgom als we dat weggooien? Veel mensen gooien hun kauwgom op de grond. Kijk namelijk maar eens op de straat hoeveel kauwgom daar platgestampt op de stenen geplakt zit, of op het station of zomaar op een willekeurige stoep. Kauwgom verdwijnt eigenlijk niet, het is heel slecht verteerbaar. Daarom is het erg slecht dat wij met z’n alle massaal onze kauwgom op de grond uitspugen. Het verteren van kauwgom kan op straat wel 25 jaar duren!

Wanneer je kauwgom gewoon in de prullenbak uitspuugt, komt het terecht op de composthoop bij de rest van al het afval. Zoals ik al eerder vermelde zal kauwgom niet afgebroken worden in de natuur zoals dat gebeurd bij een appelkroes. Het is dus erg belangrijk dat je de kauwgom niet zomaar overal laat slingeren maar netjes in de prullenbak goed.

donderdag 14 juni 2012

De reis van Kauwgom


De reis van kauwgom

Kauwgom, we nemen het allemaal wel eens! Maar weten we eigenlijk wel waar het vandaan komt en hoe het gemaakt word? Voor deze opdracht ben ik opzoek gegaan naar de afkomst van kauwgom, waar de grondstoffen vandaan komen en hoe het gemaakt word. Kauwgom werd oorspronkelijk vervaardigd uit chicle, een gom gewonnen uit de bast van sapodilla-bomen die in Midden-Amerika voorkomen. Het gaat om de melksap die uit de boom komt, de bomen waaruit het sap gehaald kan worden moeten minstens 20 jaar oud zijn.
Kauwgom maken begint dus bij het sap winnen uit de sapodilla-boom. Eerst gaat de gom in een smeltmachine, de gom wordt warm gemaakt en smelt. Er wordt suiker, smaak- en kleurstoffen aan de gom toegevoegd. Tegenwoordig wordt er meestal een zoetstof gebruikt, xylitol in plaats van suiker. Nadat alles goed gemengd en gekneed is wordt er een lang lint van de kauwgom gemaakt. Het kauwgomlint gaat door een walsmachine die alles plat stampt en er kleine stukjes van maakt. De kauwgom is dan bijna klaar. Er komt nog een mooi, glimmend laagje om de kauwgompjes en ze worden ingepakt. Zo word het snoepje dat men dagelijks neemt dus gemaakt! 

Opraken van fossiele brandstoffen


Gratis reizen? Geen benzine kosten meer?

Zullen we in de toekomst gratis reizen met auto omdat we geen benzinekosten hoeven te betalen? 
De meningen zijn verdeelt wat betreft het opraken van fossiele brandstoffen. 
Sommige zeggen dat we het niet gaan halen en andere denken dat het allemaal nog wel mee zal vallen. Ten eerste gaan we het hebben over de mensen die denken dat het wel snel op zal raken. De bronnen vernemen dit omdat wij steeds meer mensen op de aarde krijgen. Er zal straks niet genoeg olie brandstof ec. zijn voor iedereen. Vandaar dat de brandstof prijzen ook zo omhoog gaan, dat duit toch wel aan dat er een groot schaarste is naar deze fossiele brandstoffen. De andere bron toont aan dat wij mensen steeds meer fossiele brandstoffen gaan gebruiken zonder daar bij na te denken. Daarmee bedoelen ze dus dat wij zuiniger aan moeten doen met de brandstoffen en dat wij zelf veel kunnen doen aan het uitsterven van de fossiele brandstoffen. De co2 uitstoot word steeds meer het effect hierop is dat hiermee het klimaat verstoord. De bronnen die het er niet mee eens zijn hebben hele andere meningen. Zei zeggen dat het allemaal geleidelijk afneemt. En dat er nog altijd plekken worden gevonden waar nieuwe aardolie en aardgas beschikbaar is. Hun denken dat het niet zo een vaart zal hebben. Het probleem is wel, dat de plekken waar nog grondstoffen te verkrijgen zijn erg diep onder de grond zitten, of zelfs onder de bodem van de oceaan. Het zal dus erg veel geld kosten om de brandstoffen naar boven te halen. Maar het is wel mogelijk!

Uit verschillende bronnen blijkt dat onze fossiele brandstoffen serieus aan hun einde komen, hieronder staan de bronnen:
http://www.duurzameenergiethuis.nl/energie/zijn-mensen-zich-bewust-van-het--  -opraken-van-fossiele-brandstoffen-4125.html 
http://www.milieucentraal.nl/themas/bronnen-van-energie/fossiele-brandstoffen 
http://cassandraclub.wordpress.com/2012/01/31/opraken-van-fossiele-brandstoffen-een-zegen-of-een-vloek/

We hebben ook een aantal bronnen gevonden die denken dat het allemaal wel mee valt, dat er nog genoeg is. Deze vind je hier onder:
http://www.groenerekenkamer.nl/node/1268
http://cassandraclub.wordpress.com/2011/04/24/het-opraken-van-fossiele-brandstoffen-gaat-geleidelijk/


Er zijn natuurlijk veel oplossingen om het probleem op te lossen. De oplossingen die wij belangrijk vinden zijn als volgt:

Oplossing 1: een goede oplossing om het opraken van de fossiele brandstoffen tegen te gaan is het gebruik van alternatieve energie. Voor auto’s zijn ze bezig om een techniek te ontwikkelen om de uitstoot tot 0 te krijgen.

Oplossing 2: een wet maken die het verbied om nieuwe energiecentrales te bouwen. De kerncentrales helemaal verbieden. Bij de bestaande centrales moeten oplossingen worden gevonden om de uistaat zo laag mogelijk te maken. Ook kan er een wet gemaakt worden die ervoor zorgt dat een bestaande centrale ieder jaar een controle krijgt of het nog aan de goede milieueisen voldoet.

Oplossing 3: een andere oplossing die in verband staat met oplossing 2 is windmolenparken aanleggen en zonne-energie gaan gebruiken. En dat op ten duur energiecentrales helemaal op windenergie en zonne-energie draaien.

Hieronder volgt een nadere uitleg van zonne-energie en windmolenparken.
De natuur is een bron van energie die niet verloren gaat. Deze vorm ook nog eens gratis. Daarom moeten we zorgen dat we met z’n allen energie gaan gebruiken die alleen nog maar voort komt uit ze zon en de wind. Zo kan je in landen waar het grootste deel van het jaar de zon staat parken gaan aanleggen met zonnepanelen. Op deze manier kan er voor weinig geld veel energie opgewikt worden. 
Ook de wind is een goede energiebron. In landen waar zonnepanelen eigenlijk onmogelijk zijn kan je windmolenparken aanleggen. Denk daarbij aan de Noordzee. Hier is de wind zo sterk dat daar veel energie opgewekt kan worden.
Deze oplossing is er maar één van velen maar wel de meest effectieve (en één van de goedkoopste) manier om aan duurzame energie te komen.























Het opraken van fossiele brandstoffen is dus een groot probleem in de samenleving. Echter denken mensen dat het probleem groter is dan dat het werkelijk is. Maar in deze tijd moeten er wel oplossingen bedacht worden om niet voor verassingen te komen staan als ze op een dag op zijn. En als we er met z'n allen wat aan doen kunnen we langer met onze fossiele voorraad doen.

donderdag 5 april 2012

Kony 2012

Kony 2012
In de les journalistiek hebben wij aandacht geschonken aan de documentaire van Kony 2012.  Wij hebben hem bekeken en hebben er een opdracht over gekregen. We moeten de link van de documentaire plaatsen op onze blog en de kritiek op het filmpje. Daarna moeten wij onze eigen mening uiten over de kritiek en de documentaire. 

 Link naar de documentaire:


Kritiek op de documentaire:


 Ik ben het eens met de kritiek die gegeven word in het artikel. Ook al is Kony nu minder actief, dat betekend niet dat we hem moeten laten gaan. Hij heeft vreselijke dingen gedaan, en ik vind dat hij daar gestraft voor moet worden. Het is een heel goede actie. Het filmpje is zeer goed gebracht, het zet mensen echt aan het denken. Het zette mij ook aan het denken, ik vond het vreselijk om te zien wat die kinderen moeten meemaken! En ik vind dat het niet kan. Daarom stem ik in met het filmpje, en vind ik de kritiek juist.

Bezoek rechtbank

Rechtbank verslag.

Wij zijn met het vak journalistiek naar de rechtbank in Arnhem geweest. Wij hebben daar een aantal interessante zaken bijgewoond. Hieronder zal ik een verslag geven over een van de zaken die wij hebben gezien.


ARNHEM -   22 Maart jongsleden vond de rechtszaak tegen meneer D.K. plaats. Hij werd berecht wegens mishandeling, inbraak en bedreiging. De heer D.K. was binnen gevallen in de woning van zijn ex, waar hij haar aantrof met een andere man. Nadat meneer dit had gezien ging hij door het lint. Hij forceerde de voordeur, en kwam het huis van zijn ex binnen. Eenmaal boven aangekomen trof hij zijn ex met de nieuwe man aan op de slaapkamer. Vervolgens ontstond er een worsteling tussen meneer en de nieuwe man. Er zou geslagen zijn met een honkbalknuppel. De ex zou hierbij ook geslagen zijn. Meneer is vroeger vaak in contact geweest met drugs, en justitie. Echter was hij de afgelopen 5 jaar op het goede spoor, helaas ging het toch weer mis. Er is 120 uur taakstraf geëist waarvan 60 voorwaardelijk. De uitspraak van de rechter is nog niet bekend.  

Link naar mijn krant

Voor het vak Journalistiek moesten wij een eigen krant maken in tweetallen, ik heb dat echter alleen gemaakt. Mijn krant gaat over de sport Rallycross. Ik beoefen zelf deze sport,vandaar dat ik dit onderwerp heb gekozen. Ik hoop dat ik u boei met mijn informatie.De link:
http://www.krantenmaken.nl/index.php?code=yv51rgs

Impressie Journalistiek

In de les journalistiek moesten wij een impressie maken van het vak  journalistiek. Dat mocht zijn een filmpje, een foto collage of andere dingen waarmee je een impressie kon maken van journalistiek. Wij hebben een foto collage gemaakt, hierboven kunt u ons eindresultaat zien. Ons thema was hoor en wederhoor.

donderdag 9 februari 2012

Nieuwsbericht

Nieuwsbericht schrijven

In de afgelopen les journalistiek hebben wij het schrijven van een nieuwsbericht geleerd. In dit onderstaande artikel zal ik beschrijven hoe je dat moet doen.

Kop
Een nieuwsbericht begint met een kop. Een kop bestaat uit informatie die uit de lead komt. Een lead moet knallend zijn, het moet de lezer overhalen om de tekst te lezen. De kop is dus erg belangrijk.

Lead
Na de kop komt de lead. De lead leid het artikel in. Het bevat de 2 w’s (wie en wat). De lead is in de voltooid tegenwoordige tijd. Hierin staat ook de byline (de plaats) en de dateline (de datum).

Algemeen
Over het algemeen moet een artikel op rolbaar zijn, de belangrijkste informatie moet bovenaan staan zodat je dit altijd al eerst ziet. De 5 w’s moeten altijd in een nieuwsbericht zitten: wie, wat, waar, waarom en wanneer. In een nieuwsbericht moet je jargon (vaktaal) en afkortingen vermijden. Wanneer je een nieuwsbericht begint, begin dan nooit met een getal. Bij een nieuwsbericht is het de bedoeling dat je snel en duidelijk informeert. Het nieuwsbericht bestaat uit een onderwerp. In dit bericht moet je feitelijk en onpartijdig zijn. Een nieuwsbericht bestaat uit maximaal 250 woorden.

Door: Paula van der Meijden

donderdag 19 januari 2012

Kerst Interesses

Omdat de kerst er weer aan komt gingen wij de straat op om willekeurige mensen te vragen wat ze nou eigenlijk van kerstmis vinden. We hadden een aantal vragen bedacht, die de mensen moesten beantwoorden. Met die antwoorden wilden wij het antwoord op onze hoofdvraag achterhalen.

Ons onderwerp
Het onderwerp van ons interview was dus kerstmis. De hele stad was versierd met kerstbomen, kransen en lichtjes. Een prima moment dus om de mensen te vragen wat ze nou eigenlijk allemaal vinden van al die versieringen en dat overdreven gedoe.

Samenvatting van onze antwoorden
Wij hebben tien mensen geïnterviewd in winkelcentrum Presikaaf in Arnhem. In dit kopje zullen wij hun antwoorden samenvatten en tot een conclusie vormen.

Iedereen viert kerst! Toch?
Onder de tien personen die wij interviewde was er 1 persoon die geen kerstmis vierde! De rest viert allemaal kerst.

Wij vroegen de mensen wat zei nou leuker vinden, kerstmis of sinterklaas? De meeste mensen kozen voor kerstmis, dat vonden ze leuker, gezelliger en meer waarde hebben. Sinterklaas vonden ze meer wat voor jongeren gezinnen, naar mate je ouder wordt valt sinterklaas weg.

De meeste mensen vieren kerstmis met hun familie, vrienden en geliefde. Ze vinden het een familie feest. Eigenlijk alle mensen die wij deze vraag stelde gaven het zelfde antwoord. We kunnen dus wel concluderen dat kerstmis het populairste feest is van de Decembermaand.

Alone with christmas?
Wij vroegen mensen of zei alleen kerst vieren? En wat ze vonden van mensen die alleen kerst vieren. Allemaal antwoorden ze dat ze dat zielig vinden, omdat kerst een familie feest is, een gezelligheidsfeest!


Lichtjes, cadeautjes, bomen en kransen te veel? Of hoort het er gewoon bij?
De vraag die wij stelde was of mensen flink uitpakken met kerstmis? Allemaal hadden ze wel een kerstboom staan, en de meeste deden ook wel aan cadeautjes. Je ziet veel overdreven kerst gedoe, de meeste mensen vinden het allemaal wel een beetje too much.
Toch doet iedereen er aan mee! Hoe kan dat dan? Het komt er op neer dat ze kerst toch stiekem wel erg leuk vinden vanwege al die poespas.

En dan het antwoord op onze hoofdvraag, vieren de mensen kerst? Ja! Dat mogen we wel stellen. Er zijn een aantal mensen die geen kerst vieren, maar dat zijn er toch wel erg weinig. Over het algemeen is ons antwoord dus een dikke JA!

Door Marieke Aaldering, Paula van der Meijden en Carli Aardoom