donderdag 8 december 2011

Journalistiek les 08-12-2011

Op 8 December 2011 hadden wij de les journalistiek van de Heer van de Veur. Dit was onze tweede les van meneer van de Veur, het onderwerp van deze les was Interviewen. Dit onderwerp kwam tot stand omdat wij volgende week zelf de stad in moeten en daar mensen moeten gaan interviewen.
                                                       
Wij hebben deze les de volgende punten besproken, die ik later in dit verslag zal toelichten.
·         Inlezen
·         Doel bepalen
·         Directief/non directief
·         Soorten vragen
·         - Open/ Gesloten vragen
·         - Hoofdvragen/ Doorvragen
·         - Controle vragen
·         - Suggestieve vragen
·         -  Impertinente vragen
·         Stiltes
Dit waren de punten die we hebben besproken, ik ga ze nu hieronder toelichten.

Bij inlezen bedoelen we dat je moet weten waarover je praat. Als je bijvoorbeeld een  voetballer gaat interviewen is het wel handig dat je een beetje over voetbal weet, zodat het gesprek met de voetballer beter zal lopen. Als we het hebben over doel bepalen dan moet je weten wat je wil graag wil weten. Dus van te vore bepalen wat je gaat vragen. Daarna hadden wij het over directief en non directief. Bij directief bedoelen we dat je zelf de touwtjes in handen hebt, jij leid het gesprek/interview. Bij non directief loop het interview zijn eigen weg, de persoon die je interviewt kan zo ineens een andere draai geven aan het gesprek. Ook hebben we de verschillende soorten vragen behandelt. Om te beginnen met de openvragen. Openvragen zijn heel uitgebreid, het duurt langer als je een interview houd met openvragen, maar je hebt zo wel meer informatie. Bij gesloten vragen heb je een kort maar krachtig antwoord, denk daarbij aan ja/nee. Verder hebben we ook hoofdvragen en doorvragen. Met hoofdvragen stel je het doel van je interview samen in een vraag. Om meer te weten te komen over het antwoord van de persoon kun je doorvragen stellen, zoals Waarom? Hoezo? Etc. Suggestieve vragen, vragen waarbij je iemand in de richting van het antwoord wil duwen, iemand de woorden in de mond leggen. Als laatste bespraken we de Impertinente vragen, dat zijn brutale vragen. Let hierbij op dat je degene die je wilt interviewen  niet afschrikt. Om een gesprek opgang te laten komen, kun je een stilte houden. Hiermee geef je de persoon tegenover je het gevoel dat hij meer informatie moet geven.

Dit was mijn verslag over onze journalistiek les van 8 december ’11.

Paula van der Meijden

donderdag 24 november 2011

Eerste les Journalistiek 17-11-11

In onze eerste les journalistiek van de heer Gijs van der Veur hebben wij een aantal punten behandelt. Als eerst begonnen we met een introductie, en stelde de Heer van der Veur zich aan ons voor. We hebben gepraat over wat wij denk dat Journalistiek inhoud en wat we al wisten over journalistiek.

In de les hebben we de volgende punten behandelt:
-       Journalistiek
-       Vierde macht
-       Onafhankelijk/objectief
-       Persvrijheid
-       Nieuwswaarde
-       Perspectief
-       Hoor en wederhoor
-       Bronverferificatie
-       5 W’s
-       Vrij beroep

 Een journalist houd zich bezig met het beroepsmatig verzamelen van actuele informatie en de informatie begrijpelijk te maken voor een groot publiek. Journalistiek is ook wel de vierde macht, de andere drie machten zijn: wetgevende, uitvoerende en de uitsprekende. De vierde macht is een controleerbare macht. Onafhankelijk en objectief. Onafhankelijk is dat je alles alleen kunt, je hebt geen financiĆ«le steun nodig van andere bedrijven. Objectief, je houd het bij de doelgroep waarvoor je schrijft en je houd het bij  de feiten. Persvrijheid is dat je mag zeggen wat je wilt, vrijheid van meningsuiting. Toen kwamen we bij het punt nieuwswaarde. Nieuwswaarde is dat wat je schrijft waarde heeft voor de doelgroep waarvoor je schrijft. Bij hoor en wederhoor hadden wij het erover dat het verhaal van beide kanten bekeken moet worden om het verhaal zo precies mogelijk te kunnen vertellen. Kijken of je verhaal wel klopt hoort daar ook bij. Na dat punt belanden we bij de bronverfericatie, je moet altijd melden waar je informatie vandaan komt, anders kan iedereen het wel schrijven. Een belangrijk onderdeel van journalistiek zijn de 5 W’s:
-       Wie
-       Wat
-       Waar
-       Waarom
-       Wanneer
Journalistiek is een vrijberoep, je hebt geen diploma nodig.